Grillad Kängrusteak med rostade rotfrukter, rödvinssås och pepparsås.

img_4305

Efter att frugan hittade kängrukött på Lidl, så var vi tvungna att pröva detta. Att det skulle studsa på grillen var väl självklart, tyckte jag.

Det var 4st ganska små bitar på 300gram totalt, så jag gjorde samtidigt ett rejält lass med ugnsrostade rotfrukter.

Rotfrukter:

2st stora sötpotatisar10st vanliga potatisar1st Palsternacka1st röd chiliett par kvistar färsk timjan2 små gula lökar1dl vatten2msk japansk soya3msk flytande honung

Skala och klyfta potatisarna. Skala och dela sötpotatisarna i jämnstora bitar med den vanliga potatisen. Skala och dela palsternackan.

Koka upp vatten och släng i rotfrukterna i cirka 5 minuter.

Hacka under tiden chilin och klyfta löken. Häll lite rapsolja i en ugnsform och lägg i chili, lök och timjan.

Häll upp rotfrukterna i ett durkslag och låt dom ånga av ordentligt.

Blanda under tiden soya, vatten och honung. Häll i rotfrukterna i formen och blanda runt, häll sedan över soya/honungsblandningen och rör runt igen.

Släng in i ungen på 225 grader i ungefär en halvtimme.

Rödvinssås:
1 rejäl klick smör1st schalottenlök4dl vatten4dl rödvin1msk balsamvinäger2msk rörsocker4msk kalvfond eller 1 koncentrerad fond-tärningMaizena redning

Hacka schalottenlöken fint och bryn den nån minut i smör, utan att bränna den. Häll i rörsockret och låt det smälta. Tillsätt sedan rödvin, balsamvinäger, vatten och fond. Låt koka ihopa och reducera tills cirka 3dl kvarstår. Sila bort löken och koka upp igen. Tillsätt redning till önskad tjocklek och klara såsen med en klick smör precis innan servering.

Kött:

Skölj av köttet och torka det. salta lite lätt på båda sidor. Blanda nån matsked rapsolja med lite Sirachasås och pensla på köttet. Grilla det hett och snabbt, ett par minuter på varje sida bara. Peppra med nymalen svartpeppar. Låt vila i folie i minst 15min innan servering.

Servera rotfrukterna med köttet, rödvinssås och lite färdig pepparsås eller bearnaisesås.